Nietypowe przepisy z kolorowych pomidorów

Jakie pomidory lubię najbardziej? Te z własnego ogródka oczywiście! W tym roku miałam ich sporo, w różnych odmianach, co często pokazywałam na moim profilu na Instagramie. Jakie przepisy pokazałam w Pytaniu na Śniadanie?

Na zaproszenie do śniadaniówki miałam pokazać nietypowe przepisy na pomidory, ale nie te czerwone, tylko kolorowe. Co zrobiłam? Dżem, brownie oraz zupę! Po więcej zapraszam do odcinka z powtórką, a po przepisy poniżej.



 

Link do odcinka: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/62812706/odmiany-pomidorow-i-ich-zastosowanie

 

Żółta zupa pomidorowa

Składniki:
6 sztuk żółtych pomidorów
1 żółta papryka
cebula biała
oliwa z oliwek ( 1-2 łyżki)
łyżeczka soli
pieprz
bazylia/pietruszka
garść żółtej soczewicy

Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, koimy na duże kawałki. Cebulę siekamy, paprykę kroimy na małe kawałki. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i zaczynamy podgrzewać, po chwili wrzucamy cebulę, paprykę i pokrojone pomidory. Dusimy do czasu aż pomidory puszczą dużo wody. Dodajemy sól, ponownie dusimy ale już pod przykryciem. Jeśli lubimy nie chcemy zupę krem, dodajemy szklankę bulionu albo wody. Kolejno wrzucamy garść soczewicy i gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy wywar i otrzymujemy konsystencję zupy lub zupy krem. Można podać ze świeżymi ziołami. Świetnie połączy się również z rybą jako drugim daniem.

 

Chutney z żółtych pomidorów
Składniki:
12 żółtych pomidorów
1 cebula
150g brązowego cukru
2 łyżeczki  przyprawy chili
2 ząbki czosnku
6 łyżek octu jabłkowego
1,5 łyżeczki soli

Pomidory i cebulę kroimy na małe kawałki i dodajemy do jednego garnka z resztę składników. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Później zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 1h, aż chutney przestanie być lejący. Po tym czasie miksujemy zawartość garnka i jednolitą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików.
Zakręcone słoiki pasteryzujemy do momentu wrzenia około 20-30 min. wyjmujemy, stawiamy do góry dnem a kolejnego dnia wynosimy do piwniczki lub spiżarni.

Brownie z czarnych pomidorów

Składniki:

100g gorzkiej lub mlecznej czekolady

70g masła

2 jajka

1 średni pomidor

Między 5 a 10 łyżeczek cukru według upodobań słodkości

Pomidory parzymy obieramy ze skórki. Następnie kroimy w drobną kostkę i odsączamy z nadmiaru wody na sitku.

Masa czekoladowa: na ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia. Odstawiamy na 10 minut.

Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do masy czekoladowej. Kiedy piana będzie sztywna wlewamy do niej sos czekoladowy, dobrze mieszamy i dodajemy pokrojonego pomidora.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy ciasto w 190 stopni przez 20–30 minut.

 

Ze swojej strony polecam eksperymentować również z sosami pomidorowymi np. do pizzy czy dań z makaronem albo ryżem, te z samych żółtych pomidorów są naprawdę pyszne! A także mixować różne kolory pomidorów ze sobą w sosach czy zupie oraz innych daniach!