Czy podobnie jak ja dodajesz ketchup zarówno do frytek, mięsa czy kanapek? Jeśli chcesz spróbować NAJPYSZNIEJSZEGO ketchupu domowej roboty to sprawdź ten przepis! Uwaga – ten ketchup wciąga!
Składniki:
– 3kg cukinii (może być żółta, zielona lub mix)
– 1 kg cebuli
– 1kg papryki
– 3 łyżki soli
Składniki zalewa:
– 1 szkl. octu
– 1 szkl. cukru
– 800 g koncentratu pomidorowego (ja dodaje swojego)
– 2 łyżki bazylii, oregano, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą.
Warzywa: paprykę i cukinię po umyciu kroimy na kawałki – paski lub kostki usuwając nasiona.
Cebulę po obraniu kroimy na plastry. Połączyć ze sobą pokrojoną paprykę, cukinię i cebulę, posypać solą, wymieszać i odstawić na około 2h. Po tym czasie wrzucamy warzywa do garnka i gotujemy przez około 30-40 min. Aż będą miękkie. Warzywa miksujemy na gładką masę im bardziej je zmiksujemy tym ketchup będzie bardziej lejący i rzadki jeśli chcemy aby warzywa były widoczne a masa mniej lejąca miksujemy tylko trochę. Następnie dodajemy zalewę i mieszamy gotując ok. 30 min.
Po zakończeniu przekładamy ketchup do słoików, ja używam do tego szerszego lejka. Odwracam do góry dnem na 1 dzień, po tym czasie wynoszę do piwniczki. Ketchup najlepszy jest po kilku dniach.
Na co dzień jemy go z frytkami czy innymi warzywami, tostami czy jako dodatek do makaronu.
Więcej przepisów, porad i smaku znajdziesz na: jedzeniowo.pl