Czy podobnie jak ja dodajesz ketchup zarówno do frytek, mięsa czy kanapek? Jeśli chcesz spróbować NAJPYSZNIEJSZEGO ketchupu domowej roboty to sprawdź ten przepis! Uwaga – ten ketchup wciąga!
Składniki:
– 3kg cukinii (może być żółta, zielona lub mix)
– 1 kg cebuli
– 1kg papryki
– 3 łyżki soli
Składniki zalewa:
– 1 szkl. octu
– 1 szkl. cukru
– 800 g koncentratu pomidorowego (ja dodaje swojego)
– 2 łyżki bazylii, oregano, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą.
Warzywa: paprykę i cukinię po umyciu kroimy na kawałki – paski lub kostki usuwając nasiona.
Cebulę po obraniu kroimy na plastry. Połączyć ze sobą pokrojoną paprykę, cukinię i cebulę, posypać solą, wymieszać i odstawić na około 2h. Po tym czasie wrzucamy warzywa do garnka i gotujemy przez około 30-40 min. Aż będą miękkie. Warzywa miksujemy na gładką masę im bardziej je zmiksujemy tym ketchup będzie bardziej lejący i rzadki jeśli chcemy aby warzywa były widoczne a masa mniej lejąca miksujemy tylko trochę. Następnie dodajemy zalewę i mieszamy gotując ok. 30 min.
Po zakończeniu przekładamy ketchup do słoików, ja używam do tego szerszego lejka. Odwracam do góry dnem na 1 dzień, po tym czasie wynoszę do piwniczki. Ketchup najlepszy jest po kilku dniach.
Na co dzień jemy go z frytkami czy innymi warzywami, tostami czy jako dodatek do makaronu.
Jestem Patrycja, piszę bo lubię. Ten blog powstał w 2012 roku. Od zawsze miałam pragnienie dzielenia się wiedzą, pomocą, przeżyciami, tym co piękne. Kilka rzeczy w życiu mi wyszło, więc może moje relacje, porady, przemyślenia dadzą komuś motywację, by odkryć lub docenić coś w codziennym życiu. Ten blog to swego rodzaju pamiętnik. Lubię tu wracać, mam nadzieję, że Ty też będziesz.
Marzyłam by być na swoim i pracować zdalnie – zrobiłam to! Na co dzień prowadzę swoją firmę ambitnamarka.pl, pielę ogródek, głaszczę moje zwierzaki (i czasem męża!) oraz opalam się na słoneczku w różnych strefach klimatycznych.
Poczytaj moje bezpłatne przewodniki: Zanzibar/Malta/Teneryfa/Tajlandia/Turcja
Dziękuję, że tu jesteś.