Szybki przepis na NAJLEPSZY domowy ketchup z cukinii!

Czy podobnie jak ja dodajesz ketchup zarówno do frytek, mięsa czy kanapek? Jeśli chcesz spróbować NAJPYSZNIEJSZEGO ketchupu domowej roboty to sprawdź ten przepis! Uwaga – ten ketchup wciąga!

Składniki:

– 3kg cukinii (może być żółta, zielona lub mix)

– 1 kg cebuli

– 1kg papryki

– 3 łyżki soli

 

Składniki zalewa:

– 1 szkl. octu

– 1 szkl. cukru

– 800 g koncentratu pomidorowego (ja dodaje swojego)

– 2 łyżki bazylii, oregano, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej

Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą.

 

Warzywa: paprykę i cukinię po umyciu kroimy na kawałki – paski lub kostki usuwając nasiona.

Cebulę po obraniu kroimy na plastry. Połączyć ze sobą pokrojoną paprykę, cukinię i cebulę, posypać solą, wymieszać i odstawić na około 2h. Po tym czasie wrzucamy warzywa do garnka i gotujemy przez około 30-40 min. Aż będą miękkie. Warzywa miksujemy na gładką masę im bardziej je zmiksujemy tym ketchup będzie bardziej lejący i rzadki jeśli chcemy aby warzywa były widoczne a masa mniej lejąca miksujemy tylko trochę. Następnie dodajemy zalewę i mieszamy gotując ok. 30 min.

Po zakończeniu przekładamy ketchup do słoików, ja używam do tego szerszego lejka. Odwracam do góry dnem na 1 dzień, po tym czasie wynoszę do piwniczki. Ketchup najlepszy jest po kilku dniach.

Na co dzień jemy go z frytkami czy innymi warzywami, tostami czy jako dodatek do makaronu.

 

Podobał Ci się wpis?

Kliknij i oceń

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

Bądź pierwszą osobą, która oceni wpis

As you found this post useful...

Będzie mi niezmiernie miło jeśli udostępnisz wpis:

Przykro mi, że post Ci się nie spodobał

Podziel się opinią dlaczego post był słaby i jak mogę go polepszyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *