Nietypowe 4 przepisy na marynowanie papryki

Czy wiesz, że papryka posiada więcej witaminy C niż cytryna? W dodatku bogata jest w beta-karoten, witaminy B, potas, wapń, żelazo, miedź i kobalt. Zobacz, co dobrego możesz z niej zrobić w słoiki na zimę.

Przetwory staram się robić co roku, to nasz wakacyjny rytuał z mamą czy ciocią od kiedy pamiętam. Kiedyś zajmowałam się tylko myciem warzyw, teraz samodzielnie przygotuję przetwory, a nawet tworzę nowe przepisy! Odkąd ponownie mieszkam na wsi gotuję regularnie, a od tamtego sezonu mam nawet własny ogródek warzywny~!

W związku z przygotowywaniem materiałów do wystąpienia w Pytaniu na Śniadanie, w temacie nietypowych przetworów z papryki, odgrzebałam moje przepisy i zapiski, bo sama w tym roku papryki jeszcze nie robiłam. Dostałam za to dobrą motywację, by już to zrobić.

Mimo, że na moim blogu nie pojawia się zbyt wiele przepisów kulinarnych, co spowodowane jest brakiem czasu na ich przepisanie tutaj, zrobienie fotek podczas gotowania itp, to te postanowiłam wstawić jako pamiątkę.

Link do materiału wideo: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/61819371/nietypowe-przetwory-z-papryki

Po wystąpieniu dostałam kilka zapytań o dokładne przepisy, więc już spieszę z odpowiedzią, poniżej 4 przepisy na nietypowe przetwory z papryki.

1.Papryka marynowana w occie

Składniki:

1 kg papryki dowolnych kolorów

2-3 cebule białe lub czerwone

Oliwa lub olej

Marynata składniki:

3 l wody

2 szkl octu

5 łyżek soli

1 szkl cukru

Do każdego słoiczka na dno wkładamy: ziarno ziela angielskiego, ziarno pieprzu czarnego lub kolorowego, listek liścia laurowego. Opcjonalnie jeśli lubimy: kolendra, imbir, miód lub gorczyca

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę, ocet,cukier i sól. Wymieszać i zagotować. Paprykę umyć i osuszyć. Usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić ją na mniejsze kawałki pionowe.

W słoikach układać przyprawy, plaster cebuli oraz 1 łyżkę oliwy, a także dość ciasno kawałki papryki. Zalać gorącą zalewą. Dokładnie zakręcić słoiki i pasteryzować ok.15 minut.

 

2.Papryka marynowana w oliwie z borówką

Składniki:

1 kg papryki dowolnych kolorów

2-3 cebule białe lub czerwone

2l Oliwa z oliwek

Garść borówki amerykańskiej

Świeży tymianek

Czosnek

Przygotowanie:

W naczyniu gotujemy 2l oliwy z oliwek. Paprykę myjemy, osuszamy. Usuwamy gniazda, kroimy w pionowe paski i pieczemy w 180 stopniach 30 minut aż papryka delikatnie zmarszczy się.

W słoikach układamy tymianek, czosnek, przeplatamy borówką oraz paprykę dość ciasno, zalewamy gorącą oliwą z oliwek uważając, by nie poparzyć się pryskającym olejem. Odstawiamy do piwniczki lub ciemnej szafki.

 

3.Dżem paprykowy

Składniki

5-6 szt czerwonej papryki

1 szkl cukru

½ szkl soku z cytryny

Goździki, Imbir

Przygotowanie:

Mielimy paprykę, podsmażamy z cukrem, sokiem z cytryny, imbirem, goździkami. Smażymy tak długo aż cała woda wyparuje. Następnie przekładamy dżem do słoiczków i pasteryzujemy około 30 min. Odstawiamy do piwniczki lub ciemnej szafki.

 

4.Zimowa sałatka z papryką do słoika

Składniki:

2 kg papryki papryki mix kolorów

1 kg cebuli

Zalewa:

300 g cukru

1 szkl octu

1 szkl wody

1 łyżka soli

Do każdego słoiczka na dno wkładamy: ząbek czosnku, 2 ziela angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, obieramy z nasion, cebulę kroimy w cienkie paski. Następnie paprykę kroimy w cieniutkie paseczki i mieszamy  z cebulą.

Wymieszane warzywa przekładamy do większego garnka, dodajemy składniki zalewy. Gotujemy wszystko ok 8-10 min na średnik ogniu. Do wyparzonych słoików wkładamy na dno przyprawy. Na koniec przekładamy gorącą sałatkę do słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Kolejnego dnia wynosimy w chłodne miejsce.

Znasz jakieś inne przepisy z papryki? Podeślij w komentarzu!

 

Papryka czerwona, żółta czy zielona – która najlepsza? Czy kolor papryki ma znaczenie?

W czerwonej jest najwięcej witaminy C oraz beta-karotenu. Zielona papryka zawiera praktycznie tyle samo witaminy C, ale żółta już znacznie mniej. Co ciekawe kolor papryki zależy od nasłonecznienia, jego ilości oraz długości spędzonego czasu właśnie w promieniach słońca.

Dla kogo szczególnie jest polecana papryka?

Np. dla kobiet w ciąży i karmiących jako źródło kwasu foliowego – czerwona ma go 2x więcej niż inne kolory.

Czy są jakieś przeciwskazania? Czy możemy jeść dużo papryki?

NIE: Dla osób cierpiących na różnego rodzaju choroby reumatyczne i artrozy, a także osoby uczulone na paprykę.