Chociaż filiżanki w większości przypadków kojarzą się z klasyczną poranną kawą czy herbatą, ich zastosowanie jest o wiele szersze. Poniżej przedstawiamy całą gamę także innych napojów, które można serwować w filiżankach. Dzięki temu odczujesz nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale też będziesz cieszyć się wyjątkowo estetyczną zastawą każdego dnia.
Herbata w filiżance do kawy? Jak najbardziej!
Zacznijmy od najbardziej oczywistego napoju, wymiennika kawy i jej największego konkurenta do zajęcia miejsca w filiżance – herbaty. Istnieje niezliczona ilość rodzajów herbaty, poczynając od czarnej, poprzez zieloną, a kończąc na herbatkach ziołowych. Każda z nich ma unikalny smak i aromat, który najlepiej degustować w odpowiednio dobranych filiżankach. Przykłady herbat do serwowania w filiżankach to:
-
Herbata Earl Grey;
-
Matcha;
-
Herbata miętowa;
-
Rooibos;
-
Herbata biała;
-
Oolong;
Kawowe specjały – idealne do ładnych filiżanek
Kawa w filiżance to zastrzyk porannej energii. Obok tradycyjnej czarnej kawy podawanej w klasyczny sposób są też inne rodzaje tego aromatycznego napoju, które zaserwujesz w ten właśnie sposób:
-
Espresso – intensywna kawa serwowana w małej filiżance;
-
Cappuccino – kawa z mlekiem i pianką, często posypana kakao lub cynamonem;
-
Latte – delikatniejsza od cappuccino, z większą ilością mleka;
-
Mochaccino – połączenie kawy, mleka i czekolady;
Napoje czekoladowe – dla dużych i małych
Nie ma nic przyjemniejszego niż gorąca czekolada w chłodne dni. W filiżankach można podać także napoje dla najmłodszych i fanów słodyczy:
-
klasyczną gorącą czekoladę;
-
białą czekoladę;
-
czekoladę z chili czy imbirem;
Napoje mleczne – sposób podania wpływa na ich smak
W filiżankach świetnie prezentują się też różnorodne napoje mleczne, które w ostatnim czasie zyskują na popularności ze względu na swój nieprzeciętny smak:
-
Mleko z kurkumą (golden milk);
-
Chałwa mleczna;
-
Lassi – jogurtowy napój indyjski z owocami lub przyprawami;
Infuzje ziołowe – aromatyczne napary
Filiżanki są doskonałe do serwowania infuzji ziołowych. Do najpopularniejszych naparów, które można w ten sposób podać należą:
-
Napój z imbiru i cytryny;
-
Napar z lawendy;
-
Infuzja z kwiatów hibiskusa;
-
Napój z korzenia lukrecji;
Alkohole
Nie z lampki ani z kieliszka – choć niecodziennie to jednak w filiżankach można serwować również pewne alkohole:
-
Likier kawowy;
-
Grzane wino;
-
Grzane piwo z przyprawami;
Filiżanka do kawy i nie tylko – must have w kuchni
Filiżanki są uniwersalnym naczyniem, które nadaje się do podawania wielu różnych napojów. Wybór odpowiedniej filiżanki może podkreślić charakter napoju, a także sprawić, że jego picie stanie się prawdziwym rytuałem i przyjemnością. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem kawy, herbaty czy gorącej czekolady, odpowiednia filiżanka sprawi, że każdy łyk będzie wyjątkowy.
Artykuł powstał w ramach współpracy.