Ciasto na pizzę – jak je przygotować w domu?

Kto z nas nie kocha włoskiej pizzy? Świeże, chrupiące ciasto, a także ulubione dodatki pod smakowitym, topionym serem sprawiają, że włoskim plackom dosłownie nikt nie może się oprzeć. Okazuje się, że smak Italii możemy przenieść do własnego domu, bez wychodzenia do restauracji. Kluczem do sukcesu okaże się jednak odpowiednio przygotowanie ciasto na pizzę. Jak je zrobić?

Ciasto na pizzę – uniwersalny podkład pod smakowite dodatki!

Ciasto na pizzę może być przez nas traktowane jako zbędny komponent. Przecież w pizzy chodzi głównie o dodatki i smakowite sosy! Okazuje się, że przekonanie to jest błędne i zgodzi się z tym każdy Włoch. Ciasto na pizzę jest podstawą tego dania i poniekąd świadczy o jego smaku. Tradycyjne, mieszkańcy Italii przygotowują cienkie placki, czasem z nieco wybrzuszonymi brzegami. Nie jest to jednak regułą! Możemy przygotować grubsze i chrupiące ciasto na pizzę, które świetnie sprawdzi się w różnorodnych sytuacjach. Jest to produkt wyjątkowo uniwersalny i prosty w przygotowaniu. Jeśli nie zdecydujemy się na sos pomidorowy i dodatki, zawsze możemy z ciasta na pizzę upiec smakowity chlebek pita!



 

Ciasto na pizzę – co będzie potrzebne do jego przygotowania?

Ciasto na pizzę jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Potrzebnych nam będzie jedynie kilka produktów spożywczych, które prawdopodobnie już posiadamy w swojej kuchni!

Lista składników na duże ciasto na pizzę (4 porcje)

Do przygotowania idealnego ciasta na pizzę potrzeba nam odrobiny cierpliwości i zaangażowania. Dodatkowo musimy wykorzystać następujące składniki:

  • około 200 gram mąki pszennej;
  • 15 gram drożdży – najlepiej świeżych;
  • pół szklanki (250 ml) mleka;
  • 2 łyżki oleju;
  • łyżeczka cukru i soli.

Dokładnie tyle nam potrzeba, by wykonać smaczne i chrupiące ciasto na pizzę. Jeśli chcemy przygotować dwa, duże placki, to analogicznie musimy podwoić ilość wykorzystanych składników.

Jak przygotować ciasto na pizzę?

Ciasto na pizzę nie jest trudne do wykonania. Na początku przygotujmy sobie „miejsce pracy”. Oczyśćmy blaty kuchenne, połóżmy stolnicę, a także wygospodarujmy sobie nieco przestrzeni. Następnie wszystko będzie już łatwiejsze! Jak więc przygotować ciasto na pizzę w 20 minut?

1. Przesianie mąki

Przy przygotowaniu ciasta na pizzę ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji, a także sprawne połączenie niezbędnych składników. Zacznijmy od przesiania mąki pszennej na stolnicę przez drobne sitko. Dzięki temu zostanie ona napowietrzona, a samo ciasto będzie puszyste.

2. Przygotowanie drożdży

W między czasie delikatnie podgrzejmy mleko w osobnym garnku. Przygotujmy sobie kubeczek. Rozkruszmy w nim drożdże i posypmy je łyżeczką cukru, by je uaktywnić. Dodajmy także ciepłe mleko oraz łyżeczkę mąki. Całość mieszajmy do momentu, w którym drożdże rozpuszczą się do jednolitej konsystencji.

3. Łączenie składników ciasta

Do mąki na stolnicy dodajmy łyżkę oleju, a także rozczyn drożdżowy, który powinien być już wyrośnięty. Następnie możemy zabrać się za wyrobienie ciasta. Powinno być ono gładkie i sprężyste, bez widocznych grudek. Ciasto możemy przełożyć do szklanej miski posmarowanej olejem, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie, można je rozwałkować i uformować placek.

Na samym końcu, możemy udekorować ciasto na pizzę ulubionymi dodatkami jak np. sos pomidorowy, kurczak czy inne warzywa. Całość wystarczy oprószyć startym serem i wstawić do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie, możemy delektować się smakiem domowego ciasta na pizzę z szeregiem dodatków i sosów!

Obraz autorstwa Freepik

Artykuł powstał w ramach współpracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *