To moje pierwsze zetknięcie z pieczeniem tortu! Postanowiłam podzielić się tym przepisem, który jest totalnym sztosem!
Kilka dni temu natchnęło mnie, że upiekę sama tory. Kto mnie zna wie, że moje zdolności kulinarne są powiem szczerze średnie, ale od kiedy jestem żoną takiego fantastycznego męża, pracuję nad umiejętnościami z wielką przyjemnością.
Co nowego na YouTube
Przepis mam od Gosi z @cotusiebuduje
Przepis na tort miodowy
Placki/ składniki:
2,5 szkl mąki
150 g masła
1/4 szkl miodu
8 łyżek cukru
1 łyżeczka sody
2 jajka
bułka tarta
orzechy
Przygotowanie:
Masło roztopić z miodem i cukrem oraz ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą i dodać schłodzoną masę miodową, dodać jajka i utrzeć. Całą masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem, bułką i orzechami.
Piec na złoto w 170 C. Po schłodzeniu przekroić na 2,3,4 placki.
Masa/ składniki:
(ta masa jest tak dobra, że zaczęłam ją robić jako osobny deser!)
250 g masła
2 żółtka
1 szkl cukru
3 szkl mleka
4,5 łyżki kaszy manny
aromat migdałowy lub waniliowy
Mleko zagotować z kaszą i cukrem i ostudzić. Masło utrzeć z żółtkiem i dodać zimną kaszę oraz aromat. Przekładać placki ostudzoną masą. Można dodać również inne masy jak dżem truskawkowy, kajmak, budyń czy mascarpone.
Pod 24h do jedzenia!
Więcej przepisów, porad i smaku znajdziesz na: jedzeniowo.pl