To moje pierwsze zetknięcie z pieczeniem tortu! Postanowiłam podzielić się tym przepisem, który jest totalnym sztosem!
Kilka dni temu natchnęło mnie, że upiekę sama tory. Kto mnie zna wie, że moje zdolności kulinarne są powiem szczerze średnie, ale od kiedy jestem żoną takiego fantastycznego męża, pracuję nad umiejętnościami z wielką przyjemnością.
Przepis mam od Gosi z @cotusiebuduje
Przepis na tort miodowy
Placki/ składniki:
2,5 szkl mąki
150 g masła
1/4 szkl miodu
8 łyżek cukru
1 łyżeczka sody
2 jajka
bułka tarta
orzechy
Przygotowanie:
Masło roztopić z miodem i cukrem oraz ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą i dodać schłodzoną masę miodową, dodać jajka i utrzeć. Całą masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem, bułką i orzechami.
Piec na złoto w 170 C. Po schłodzeniu przekroić na 2,3,4 placki.
Masa/ składniki:
(ta masa jest tak dobra, że zaczęłam ją robić jako osobny deser!)
250 g masła
2 żółtka
1 szkl cukru
3 szkl mleka
4,5 łyżki kaszy manny
aromat migdałowy lub waniliowy
Mleko zagotować z kaszą i cukrem i ostudzić. Masło utrzeć z żółtkiem i dodać zimną kaszę oraz aromat. Przekładać placki ostudzoną masą. Można dodać również inne masy jak dżem truskawkowy, kajmak, budyń czy mascarpone.
Pod 24h do jedzenia!

Jestem Patrycja, piszę bo lubię. Ten blog powstał w 2012 roku. Od zawsze miałam pragnienie dzielenia się wiedzą, pomocą, przeżyciami, tym co piękne. Kilka rzeczy w życiu mi wyszło, więc może moje relacje, porady, przemyślenia dadzą komuś motywację, by odkryć lub docenić coś w codziennym życiu. Ten blog to swego rodzaju pamiętnik. Lubię tu wracać, mam nadzieję, że Ty też będziesz.
Marzyłam by być na swoim i pracować zdalnie – zrobiłam to! Na co dzień prowadzę swoją firmę ambitnamarka.pl, pielę ogródek, głaszczę moje zwierzaki (i czasem męża!) oraz opalam się na słoneczku w różnych strefach klimatycznych.
Poczytaj moje bezpłatne przewodniki: Zanzibar/Malta/Teneryfa/Tajlandia/Turcja
Dziękuję, że tu jesteś.