Przepis na tort miodowy

To moje pierwsze zetknięcie z pieczeniem tortu! Postanowiłam podzielić się tym przepisem, który jest totalnym sztosem!

Kilka dni temu natchnęło mnie, że upiekę sama tory. Kto mnie zna wie, że moje zdolności kulinarne są powiem szczerze średnie, ale od kiedy jestem żoną takiego fantastycznego męża, pracuję nad umiejętnościami z wielką przyjemnością.



 

Przepis mam od Gosi z @cotusiebuduje

Przepis na tort miodowy

Placki/ składniki:

2,5 szkl mąki

150 g masła

1/4 szkl miodu

8 łyżek cukru

1 łyżeczka sody

2 jajka

bułka tarta

orzechy

 

Przygotowanie:

Masło roztopić z miodem i cukrem oraz ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą i dodać schłodzoną masę miodową, dodać jajka i utrzeć. Całą masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem, bułką i orzechami.

Piec na złoto w 170 C. Po schłodzeniu przekroić na 2,3,4 placki.

 

Masa/ składniki:

(ta masa jest tak dobra, że zaczęłam ją robić jako osobny deser!)

250 g masła

2 żółtka

1 szkl cukru

3 szkl mleka

4,5 łyżki kaszy manny

aromat migdałowy lub waniliowy

Mleko zagotować z kaszą i cukrem i ostudzić. Masło utrzeć z żółtkiem i dodać zimną kaszę oraz aromat. Przekładać placki ostudzoną masą. Można dodać również inne masy jak dżem truskawkowy, kajmak, budyń czy mascarpone.

Pod 24h do jedzenia!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *