Przygotowywanie lunchboxa stało się nieodłącznym elementem życia wielu osób prowadzących aktywny tryb życia, pracujących poza domem lub dbających o zdrowe nawyki żywieniowe. Właściwie skomponowany lunchbox …
W tym miejscu znajdą się recenzje kawiarni, restauracji i innych tego rodzaju miejsc, gdzie chętnie jadam lub spędzam czas! W 2018 po raz pierwszy odrzuciłam nawyki jedzenia mięsa na kilka miesięcy, w 2022 powróciłam ponownie do diety vege. Takie miejsca i dania, bedę tu pokazywać.
Kulinarnie
Jak zrobić sos truskawkowy?
Lato to pora roku, która obfituje w soczyste i słodkie owoce, a truskawki bez wątpienia zajmują jedno z najważniejszych miejsc na liście ulubionych letnich smakołyków. …
Rodzaje kuchni i dań na świecie
Kuchnie świata to różnorodny zbiór tradycji, smaków i technik kulinarnych. Każdy kraj, a często nawet region, może pochwalić się swoją unikalną kuchnią, która odzwierciedla jego …
Top 5 kawiarni w Warszawie
Warszawa, stolica Polski, pełna jest kawiarni, które oferują nie tylko doskonałą kawę, ale również niezapomniane chwile. Miasto to ma niezwykłą zdolność do łączenia tradycji z …
Jak zrobić masło klarowane?
Kuchnia to nieustanna podróż przez smaki i aromaty, które wzbogacają nasze życie codzienne. Jednym z tajemniczych i wyjątkowych składników, który od dawna stanowi nieodłączną część …
Cynamon dlaczego warto go jeść lub pić?
Cynamon to przyprawa, która od wieków zdobiła kuchnie wielu kultur na całym świecie. Znany nie tylko ze swojego wyjątkowego aromatu i smaku, cynamon posiada również …
Przepis na MEGA skrzydełka z kalafiora
Kalafior zawiera dużo błonnika, który jest niezbędny dla zdrowego układu trawiennego. Błonnik wspomaga pracę jelit, może zapobiegać zaparciom i pomaga w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej …
Tapioka: Czym jest i jakie ma zastosowania?
Tapioka to słowo, które dla wielu może wydawać się nieznane, lecz dla osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem czy kuchnią bezglutenową, jest ono dobrze znane. Ale czy …
Jak długo gotować jajko?
W kuchni jajka są jednym z najbardziej wszechstronnych składników. Są doskonałym źródłem białka, łatwo dostępne, niedrogie, a także można je przygotować na wiele sposobów. Jednym …
Idealny makaron: Czas gotowania to klucz
Makaron to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Jego uniwersalność, różnorodność kształtów i łatwość przygotowania sprawiają, że jest to idealne danie na każdą okazję …
Restauracja Sushi „Sushiholik” na warszawskim Targówku
Czy warto udać się do restauracji japońskiej „Sushiholik” mieszczącej się na warszawskim Targówku? Sprawdziliśmy!
Soczewica: Przygotowanie i czas gotowania
Soczewica jest niezwykle zdrowym dodatkiem do diety, bogatym w białko, błonnik, a także witaminy i minerały takie jak żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. …
Ciecierzyca – zdrowie i smak w jednym roślinnym ziarnie
Ciecierzyca, również znana pod nazwą groch jadalny, jest rośliną strączkową, której nasiona stanowią ważny składnik diety w wielu kulturach na całym świecie. Zasłynęła ze swoich …
Ciecierzyca – jak i ile ją gotować?
Ciecierzyca to popularna roślina strączkowa, której nasiona stanowią podstawę wielu pysznych i odżywczych potraw. Często jednak osoby, które po raz pierwszy próbują gotować ciecierzycę, zadają …
Ile gotować groch?
Groch jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych na świecie. Bogaty w białko, błonnik i różne witaminy, groch jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. …
Fasola: Skarbnica białka i korzyści zdrowotnych
Fasola, powszechnie znana i uprawiana na całym świecie, to nie tylko doskonałe źródło białka roślinnego, ale także skarbnica wielu wartości odżywczych. Chociaż różni się rodzajami, …