Przepis na MEGA skrzydełka z kalafiora

Kalafior zawiera dużo błonnika, który jest niezbędny dla zdrowego układu trawiennego. Błonnik wspomaga pracę jelit, może zapobiegać zaparciom i pomaga w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej w jelitach.

Dzisiaj przepis dla osób lubiących warzywa wyglądające jak mięsne kąski!



 

Jak zrobić a’la mięsne skrzydełka z kalafiora?

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

panierka nr 1

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki wody mineralnej
  • szczypta soli i pieprzu

panierka nr 2

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki papryki wędzonek
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Myjemy kalafiora i dzielimy różyczki na mniejsze kawałki oraz gotujemy przez ok. 5 min, aby lekko zmiękł i kroimy na różyczki.

W pojemniku przygotowujemy oliwę z oliwek z solą i pieprzem. Moczymy różyczki kalafiora w oliwie i rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min, aż kalafior będzie lekko zarumieniony.

Składniki na panierki 1 i 2 mieszamy w osobnych pojemnikach. Otocz każdy kawałek kalafiora w panierce z wodą, a następnie w drugiej. Każdy kawałek wrzucamy do rozgrzanej patelni i smażymy na złoty kolor.

Smażone kalafiorki jemy z ketchupem (najlepiej domowym!) albo innym ulubionym sosem jak np. BBQ

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *