Kalafior zawiera dużo błonnika, który jest niezbędny dla zdrowego układu trawiennego. Błonnik wspomaga pracę jelit, może zapobiegać zaparciom i pomaga w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej w jelitach.
Dzisiaj przepis dla osób lubiących warzywa wyglądające jak mięsne kąski!
Jak zrobić a’la mięsne skrzydełka z kalafiora?
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 łyżki oliwy z oliwek
panierka nr 1
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki wody mineralnej
- szczypta soli i pieprzu
panierka nr 2
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki papryki wędzonek
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Myjemy kalafiora i dzielimy różyczki na mniejsze kawałki oraz gotujemy przez ok. 5 min, aby lekko zmiękł i kroimy na różyczki.
W pojemniku przygotowujemy oliwę z oliwek z solą i pieprzem. Moczymy różyczki kalafiora w oliwie i rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min, aż kalafior będzie lekko zarumieniony.
Składniki na panierki 1 i 2 mieszamy w osobnych pojemnikach. Otocz każdy kawałek kalafiora w panierce z wodą, a następnie w drugiej. Każdy kawałek wrzucamy do rozgrzanej patelni i smażymy na złoty kolor.
Smażone kalafiorki jemy z ketchupem (najlepiej domowym!) albo innym ulubionym sosem jak np. BBQ
Podróżnik. Uwielbiam zwiedzać nowe kraje i smakować lokalnego jedzenia. Najbardziej kocham egzotykę i orientalne klimaty. Tworzę treści wideo i również piszę bloga na PatrycjaStory.