Ciecierzyca – jak i ile ją gotować?

Ciecierzyca - jak i ile ją gotować?

Ciecierzyca to popularna roślina strączkowa, której nasiona stanowią podstawę wielu pysznych i odżywczych potraw. Często jednak osoby, które po raz pierwszy próbują gotować ciecierzycę, zadają sobie pytanie: jak długo ją gotować? W tym artykule podpowiemy, jak przygotować ciecierzycę, aby była smaczna i dobrze strawna.

Namaczanie ciecierzycy

Pierwszym krokiem w przygotowaniu ciecierzycy jest jej namaczanie. To ważny proces, który pomaga skrócić czas gotowania i ułatwia trawienie ciecierzycy. Wystarczy zalać ciecierzycę zimną wodą (na jedną część ciecierzycy powinny przypadać trzy części wody) i pozostawić na noc, lub co najmniej na 8 godzin.



 

Gotowanie ciecierzycy

Po namoczeniu, ciecierzycę należy dokładnie odcedzić, przepłukać i przełożyć do garnka. Zalej ją świeżą wodą – na jedną część ciecierzycy powinny przypadać trzy części wody. Wodę z ciecierzycą doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem.

Czas gotowania ciecierzycy może różnić się w zależności od jej typu i świeżości. Zazwyczaj jednak, gotowanie trwa od 1 do 2 godzin. Ciecierzycę można uważać za gotową, gdy jest miękka i łatwo się rozgniata. Pamiętaj, aby podczas gotowania co jakiś czas sprawdzać poziom wody w garnku i w razie potrzeby dodawać więcej.

Ciecierzyca w ekspresie do gotowania pod ciśnieniem

Jeśli posiadasz ekspres do gotowania pod ciśnieniem, możesz skrócić czas gotowania ciecierzycy do około 30-40 minut. Tak samo jak w przypadku tradycyjnej metody, pamiętaj o namoczeniu ciecierzycy przed gotowaniem.

Gotowa ciecierzyca w puszce

Dla osób, które nie mają czasu na długie gotowanie, alternatywą może być ciecierzyca w puszce. Jest ona już ugotowana i gotowa do spożycia po otwarciu puszki. Pamiętaj jednak, że może zawierać dodatkową sól lub konserwanty.

Ciecierzyca jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika i wielu witamin i minerałów. Właściwie przygotowana, stanie się doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Teraz, gdy już wiesz, jak i ile gotować ciecierzycę, możesz w pełni cieszyć się jej smakiem i korzyściami zdrowotnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *