Szakszuka z papają

Szakszuka z papają

Uwielbiam szakszukę oraz każdą jej wariację, niesamowite, że poznałam to danie dopiero w dorosłym życiu. W moim rodzinnym domu robiło się raczej jajecznicę z dodatkami, ale bez pomidorów.

W tym artykule zaprosimy Was w niezwykłą podróż kulinarną, która połączy smaki Wschodu z magią Bliskiego Wschodu, odkrywając tajemnice tradycyjnego dania Szakszuka i jej inspiracji. Poznamy historię tego wyjątkowego połączenia, a także przeczytamy o tym, jak podróżując ze Szakszuką i Papają, możemy odkrywać nowe światy smaków i otwierać się na różnorodność kulturową.



 

Przygotujcie się na wyjątkową podróż, która wciągnie Was w świat kulinarnych przygód, smaków i historii, prowadzona przez Szakszukę z Papają. Gotowi na rozpoczęcie tej kulinarnej odysei?

Szakszuka z papają

Od kiedy pierwszy raz zrobiłam ten przepis jestem jego fanką! Uwielbiam te lejące się jajka opływające inne składniki. W ogóle jestem fanką dań słodko -kwaśnych, dlatego pizza z ananasem to mój must have!

Składniki:

  • jajka (ilość w zależności od ilości osób, dla pary robimy z 3-4 szt)
  • 1/2 cebulki i/lub czosnek
  • 3-4 średnie świeże pomidory lub puszka
  • ser żółty np. mozarella
  • ulubione przyprawy m.in pieprz, papryka, kolendra, sól, chili, kminek,
  • olej do smażenia
  • papaya
  • jeśli lubisz to może być również: awokado, szczypiorek

Przygotowanie:

Kroimy cebulę i czosnek, podsmażamy na oleju. Obieramy papaję ze skóry oraz z pestek i kroimy na kawałki i smażymy na innej patelni, podlewamy odrobiną wody, tak by zrobił nam się sosik.

W tym samym czasie, do smażonej cebuli dodajemy, pokrojone pomidory (lub dodajemy puszkę) oraz wybrane przyprawy. Na koniec dodajemy papaję i mieszkamy smażąc 2-3 minuty. Kiedy wszystko jest jednolitą masą, na środku robimy „dziury” na jajka a  na nie jeśli lubimy ser.

Teraz przykrywamy pokrywką, aby białko się ścięło. Uwaga! Kluczem do pysznej szakszuki jest lejące się żółtko! Dlatego w trakcie przygotowania trzeba być bardzo uważnym, bo chwila nieuwagi i nasze żółtko może się ściąć.

Opcjonalnie możemy wkroić awokado lub szczypior.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *