Uwielbiam szakszukę oraz każdą jej wariację, niesamowite, że poznałam to danie dopiero w dorosłym życiu. W moim rodzinnym domu robiło się raczej jajecznicę z dodatkami, ale bez pomidorów.
W tym artykule zaprosimy Was w niezwykłą podróż kulinarną, która połączy smaki Wschodu z magią Bliskiego Wschodu, odkrywając tajemnice tradycyjnego dania Szakszuka i jej inspiracji. Poznamy historię tego wyjątkowego połączenia, a także przeczytamy o tym, jak podróżując ze Szakszuką i Papają, możemy odkrywać nowe światy smaków i otwierać się na różnorodność kulturową.
Przygotujcie się na wyjątkową podróż, która wciągnie Was w świat kulinarnych przygód, smaków i historii, prowadzona przez Szakszukę z Papają. Gotowi na rozpoczęcie tej kulinarnej odysei?
Szakszuka z papają
Od kiedy pierwszy raz zrobiłam ten przepis jestem jego fanką! Uwielbiam te lejące się jajka opływające inne składniki. W ogóle jestem fanką dań słodko -kwaśnych, dlatego pizza z ananasem to mój must have!
Składniki:
- jajka (ilość w zależności od ilości osób, dla pary robimy z 3-4 szt)
- 1/2 cebulki i/lub czosnek
- 3-4 średnie świeże pomidory lub puszka
- ser żółty np. mozarella
- ulubione przyprawy m.in pieprz, papryka, kolendra, sól, chili, kminek,
- olej do smażenia
- papaya
- jeśli lubisz to może być również: awokado, szczypiorek
Przygotowanie:
Kroimy cebulę i czosnek, podsmażamy na oleju. Obieramy papaję ze skóry oraz z pestek i kroimy na kawałki i smażymy na innej patelni, podlewamy odrobiną wody, tak by zrobił nam się sosik.
W tym samym czasie, do smażonej cebuli dodajemy, pokrojone pomidory (lub dodajemy puszkę) oraz wybrane przyprawy. Na koniec dodajemy papaję i mieszkamy smażąc 2-3 minuty. Kiedy wszystko jest jednolitą masą, na środku robimy „dziury” na jajka a na nie jeśli lubimy ser.
Teraz przykrywamy pokrywką, aby białko się ścięło. Uwaga! Kluczem do pysznej szakszuki jest lejące się żółtko! Dlatego w trakcie przygotowania trzeba być bardzo uważnym, bo chwila nieuwagi i nasze żółtko może się ściąć.
Opcjonalnie możemy wkroić awokado lub szczypior.
Podróżnik. Uwielbiam zwiedzać nowe kraje i smakować lokalnego jedzenia. Najbardziej kocham egzotykę i orientalne klimaty. Tworzę treści wideo i również piszę bloga na PatrycjaStory.