Stek z kalafiora

stek z kalafiora

Kalafior dostarcza nam wielu niezbędnych witamin i minerałów. Jest bogaty w witaminę C, która jest potężnym przeciwutleniaczem i wspomaga nasz układ odpornościowy. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę K, a także potas, magnez i fosfor. Dzisiaj przedstawiam przepis na stek z kalafiora, które w ostatnim czasie internet pokochał!

Jak zrobić stek z kalafiora?

Możesz przygotować go na patelni grillowej albo w piekarniku.



 

Składniki:

1 kalafior

marynata:

  • 2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki papryki wędzonek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

Na patelni grillowej

Obieramy kalafiora z liści, myjemy i kroimy, początkowo na pół zaczynając od góry, nie odcinając głąba. Do wrzącej wody wkładamy główkę kalafiora, gotując 5 min. tak, aby lekko zmiękł. W pojemniku łączymy składniki na marynatę.

Następnie wyciągamy kalafior na deskę do krojenia i każdą połówkę kroimy, by wyszedł ok. 3 cm szerokości „stek”. Kolejno smarujemy marynatą steki z kalafiora z obu stron.  Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy steki, grillujemy do zarumienienia. GOTOWE, lekko ostygnięte można wcinać!

W piekarniku

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni (najlepiej grzanie góra/dół), wraz z blaszką. Zamarynowanego kalafiora wykładam na blaszkę, wkładam do piekarnika, pieczemy do zarumienienia się. W międzyczasie przewracamy 1-2 razy. GOTOWE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *