Kalafior dostarcza nam wielu niezbędnych witamin i minerałów. Jest bogaty w witaminę C, która jest potężnym przeciwutleniaczem i wspomaga nasz układ odpornościowy. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę K, a także potas, magnez i fosfor. Dzisiaj przedstawiam przepis na stek z kalafiora, które w ostatnim czasie internet pokochał!
Jak zrobić stek z kalafiora?
Możesz przygotować go na patelni grillowej albo w piekarniku.
Składniki:
1 kalafior
marynata:
- 2 łyżeczki cebuli w proszku
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki papryki wędzonek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Na patelni grillowej
Obieramy kalafiora z liści, myjemy i kroimy, początkowo na pół zaczynając od góry, nie odcinając głąba. Do wrzącej wody wkładamy główkę kalafiora, gotując 5 min. tak, aby lekko zmiękł. W pojemniku łączymy składniki na marynatę.
Następnie wyciągamy kalafior na deskę do krojenia i każdą połówkę kroimy, by wyszedł ok. 3 cm szerokości „stek”. Kolejno smarujemy marynatą steki z kalafiora z obu stron. Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy steki, grillujemy do zarumienienia. GOTOWE, lekko ostygnięte można wcinać!
W piekarniku
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni (najlepiej grzanie góra/dół), wraz z blaszką. Zamarynowanego kalafiora wykładam na blaszkę, wkładam do piekarnika, pieczemy do zarumienienia się. W międzyczasie przewracamy 1-2 razy. GOTOWE!
Podróżnik. Uwielbiam zwiedzać nowe kraje i smakować lokalnego jedzenia. Najbardziej kocham egzotykę i orientalne klimaty. Tworzę treści wideo i również piszę bloga na PatrycjaStory.