Spiżarnia w domu czy poza nim? Wady i zalety obu rozwiązań.

Spiżarnia w domu to pomieszczenie, w którym przechowuje się żywność i artykuły spożywcze.

Istnieje wiele zalet i wad posiadania takiego pomieszczenia w domu, poniżej przedstawiam kilka z nich:



 

Jakie są zalety spiżarni w domu?

  1. Przede wszystkim spiżarnia pozwala na przechowywanie większej ilości żywności, co jest szczególnie przydatne dla rodzin o większej liczbie członków, lub dla osób, które chcą mieć większą kontrolę nad swoim zaopatrzeniem w żywność.
  2. Dzięki temu, że żywność jest przechowywana w spiżarni, a nie w kuchni, można zaoszczędzić miejsce w szafkach i lodówce. To pozwala na większą funkcjonalność i wygodę w kuchni.
  3. W spiżarni można składować produkty, które wymagają specjalnego przechowywania, jak na przykład owoce i warzywa, które powinny być trzymane oddzielnie od innych lub takie produkty jak wina i sery, które potrzebują odpowiedniej temperatury i wilgotności.
  4. Masz wszystko niemal pod ręką, w przeciwieństwie do spiżarni w piwniczce, do której trzeba wyjść, często w niezbyt miłą pogodę.

Jakie są wady spiżarni w domu?

  1. Posiadanie spiżarni może wiązać się z dodatkowymi kosztami, zwłaszcza jeśli nie jest ona już wyposażona w półki i inne niezbędne elementy. Dodatkowo, jeśli nie zostanie odpowiednio zaprojektowana i wykonana, może to prowadzić do straty żywności z powodu nieodpowiedniej temperatury i wilgotności.
  2. Duża ilość żywności przechowywana w spiżarni może prowadzić do marnowania żywności, zwłaszcza jeśli nie jest ona odpowiednio przechowywana lub planowana.
  3. Zbyt duża spiżarnia może zajmować za dużo miejsca, co może być szczególnie uciążliwe dla mieszkańców małych domów lub mieszkań.
  4. Niestety przechowywanie w domowej spiżarni większej ilości jedzenia, może przyciągnąć szkodników jak myszy. W dodatku zdecydowanie trudniej jest utrzymać porządek w takim miejscu, które jest zamknięte i niewidoczne, lądują tam wszystkie „przyda się”.

Spiżarnie możesz mieć również poza domem, na zewnątrz np. przy garażu czy w piwniczce. Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania?

Jakie są zalety spiżarni poza domem?

  1. Niższa temperatura niż w domu, pozwala na dłuższe przechowywanie żywności, mowa tu oczywiście o warzywach, owocach, przetworach.
  2. Mając takie miejsce, możesz zakupić więcej warzyw latem lub jesienią, kiedy ich ceny są niższe, więc oszczędzasz.
  3. Kiedy masz takie miejsce do przechowywania, możesz mieć większą motywację, by takie zapasy i przetwory zrobić, a to nie tylko oszczędność, ale i radość i przyjemność z jedzenia takich smakołyków!

Jakie są wady spiżarni poza domem?

  1. Jeśli zapomnimy o żywności, może się ona zepsuć albo zostać zjedzona przez szkodniki jak myszy, którym łatwiej będzie się dostać do piwniczki niż domu.
  2. Nieszczelne zamknięcie piwniczki, może spowodować, że warzywa zostaną przemrożone, lub zalane – niestety nasz przykry przykład z życia.
  3. Korzystanie wiąże się z wychodzeniem z domu, a kiedy jest zimo, nikomu się nie chce!

Na rynku istnieje kilka rozwiązań i systemów, jeśli chodzi o organizację spiżarni. Jak dobrze ją zorganizować? O tym w kolejnym wpisie na blogu!

Jaką decyzję podejmiesz u siebie? U nas będzie pół na pół. W małym domku, na działce posiadamy piwniczkę i tam przechowujemy konfitury czy warzywa przez cały rok, poza tym mamy stryszek w domu głównym, jak wyjdzie, okaże się w praktyce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *