Spiżarnia w domu to pomieszczenie, w którym przechowuje się żywność i artykuły spożywcze.
Istnieje wiele zalet i wad posiadania takiego pomieszczenia w domu, poniżej przedstawiam kilka z nich:
Jakie są zalety spiżarni w domu?
- Przede wszystkim spiżarnia pozwala na przechowywanie większej ilości żywności, co jest szczególnie przydatne dla rodzin o większej liczbie członków, lub dla osób, które chcą mieć większą kontrolę nad swoim zaopatrzeniem w żywność.
- Dzięki temu, że żywność jest przechowywana w spiżarni, a nie w kuchni, można zaoszczędzić miejsce w szafkach i lodówce. To pozwala na większą funkcjonalność i wygodę w kuchni.
- W spiżarni można składować produkty, które wymagają specjalnego przechowywania, jak na przykład owoce i warzywa, które powinny być trzymane oddzielnie od innych lub takie produkty jak wina i sery, które potrzebują odpowiedniej temperatury i wilgotności.
- Masz wszystko niemal pod ręką, w przeciwieństwie do spiżarni w piwniczce, do której trzeba wyjść, często w niezbyt miłą pogodę.
Jakie są wady spiżarni w domu?
- Posiadanie spiżarni może wiązać się z dodatkowymi kosztami, zwłaszcza jeśli nie jest ona już wyposażona w półki i inne niezbędne elementy. Dodatkowo, jeśli nie zostanie odpowiednio zaprojektowana i wykonana, może to prowadzić do straty żywności z powodu nieodpowiedniej temperatury i wilgotności.
- Duża ilość żywności przechowywana w spiżarni może prowadzić do marnowania żywności, zwłaszcza jeśli nie jest ona odpowiednio przechowywana lub planowana.
- Zbyt duża spiżarnia może zajmować za dużo miejsca, co może być szczególnie uciążliwe dla mieszkańców małych domów lub mieszkań.
- Niestety przechowywanie w domowej spiżarni większej ilości jedzenia, może przyciągnąć szkodników jak myszy. W dodatku zdecydowanie trudniej jest utrzymać porządek w takim miejscu, które jest zamknięte i niewidoczne, lądują tam wszystkie „przyda się”.
Spiżarnie możesz mieć również poza domem, na zewnątrz np. przy garażu czy w piwniczce. Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania?
Jakie są zalety spiżarni poza domem?
- Niższa temperatura niż w domu, pozwala na dłuższe przechowywanie żywności, mowa tu oczywiście o warzywach, owocach, przetworach.
- Mając takie miejsce, możesz zakupić więcej warzyw latem lub jesienią, kiedy ich ceny są niższe, więc oszczędzasz.
- Kiedy masz takie miejsce do przechowywania, możesz mieć większą motywację, by takie zapasy i przetwory zrobić, a to nie tylko oszczędność, ale i radość i przyjemność z jedzenia takich smakołyków!
Jakie są wady spiżarni poza domem?
- Jeśli zapomnimy o żywności, może się ona zepsuć albo zostać zjedzona przez szkodniki jak myszy, którym łatwiej będzie się dostać do piwniczki niż domu.
- Nieszczelne zamknięcie piwniczki, może spowodować, że warzywa zostaną przemrożone, lub zalane – niestety nasz przykry przykład z życia.
- Korzystanie wiąże się z wychodzeniem z domu, a kiedy jest zimo, nikomu się nie chce!
Na rynku istnieje kilka rozwiązań i systemów, jeśli chodzi o organizację spiżarni. Jak dobrze ją zorganizować? O tym w kolejnym wpisie na blogu!
Jaką decyzję podejmiesz u siebie? U nas będzie pół na pół. W małym domku, na działce posiadamy piwniczkę i tam przechowujemy konfitury czy warzywa przez cały rok, poza tym mamy stryszek w domu głównym, jak wyjdzie, okaże się w praktyce.

Jestem Patrycja, piszę bo lubię. Ten blog powstał w 2012 roku. Od zawsze miałam pragnienie dzielenia się wiedzą, pomocą, przeżyciami, tym co piękne. Kilka rzeczy w życiu mi wyszło, więc może moje relacje, porady, przemyślenia dadzą komuś motywację, by odkryć lub docenić coś w codziennym życiu. Ten blog to swego rodzaju pamiętnik. Lubię tu wracać, mam nadzieję, że Ty też będziesz.
Marzyłam by być na swoim i pracować zdalnie – zrobiłam to! Na co dzień prowadzę swoją firmę ambitnamarka.pl, pielę ogródek, głaszczę moje zwierzaki (i czasem męża!) oraz opalam się na słoneczku w różnych strefach klimatycznych.
Poczytaj moje bezpłatne przewodniki: Zanzibar/Malta/Teneryfa/Tajlandia/Turcja
Dziękuję, że tu jesteś.