Pak choy w sosie teriyaki

Pak choy w sosie teriyaki

Pak choy, znane jako bok choy lub chińska kapusta, jest rośliną warzywną należącą do rodziny krzyżowych. Pochodzi z Chin, gdzie jest podstawowym składnikiem wielu potraw. Ma jasnozielone liście i białe lub jasnożółte łodygi, które przypominają seler naciowy. Jakie danie zrobić z pak choy?

Pak choy w sosie teriyaki

Pak choy jest bardzo popularnym street foodem w Tajlandii, dlatego idealnym daniem, przywołującym wspomnienia z egotycznego kraju będzie przygotowanie pak choy w tym sosie!



 

Składniki:

  • 2-3 szt kapusty pak choy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Myjemy pak choy, osuszamy i kroimy wzdłuż. Rozgrzewamy olej na patelni i rozkładamy pak choy, dusimy przez 3-4 min. pod przykrywką, gdy zaczyna łapać kolor i mięknąć dodajemy sos ostrygowy oraz teriyaki. Na koniec podlewamy wodą, dusimy kolejne 3-4 minuty, przewracając co chwilę pak choy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony czosnek i cebulę, następnie dodajemy do pak choy i jeszcze chwilę smażymy do zarumienienia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *