Pak choy, znane jako bok choy lub chińska kapusta, jest rośliną warzywną należącą do rodziny krzyżowych. Pochodzi z Chin, gdzie jest podstawowym składnikiem wielu potraw. Ma jasnozielone liście i białe lub jasnożółte łodygi, które przypominają seler naciowy. Jakie danie zrobić z pak choy?
Pak choy w sosie teriyaki
Pak choy jest bardzo popularnym street foodem w Tajlandii, dlatego idealnym daniem, przywołującym wspomnienia z egotycznego kraju będzie przygotowanie pak choy w tym sosie!
Składniki:
- 2-3 szt kapusty pak choy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- olej do smażenia
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Myjemy pak choy, osuszamy i kroimy wzdłuż. Rozgrzewamy olej na patelni i rozkładamy pak choy, dusimy przez 3-4 min. pod przykrywką, gdy zaczyna łapać kolor i mięknąć dodajemy sos ostrygowy oraz teriyaki. Na koniec podlewamy wodą, dusimy kolejne 3-4 minuty, przewracając co chwilę pak choy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony czosnek i cebulę, następnie dodajemy do pak choy i jeszcze chwilę smażymy do zarumienienia.
Podróżnik. Uwielbiam zwiedzać nowe kraje i smakować lokalnego jedzenia. Najbardziej kocham egzotykę i orientalne klimaty. Tworzę treści wideo i również piszę bloga na PatrycjaStory.