Uwielbiam marchewki w każdej formie. TO niesamowite warzywo (albo owoc według UE), które smakuje zarówno na słodko jak i słono. Kiedy odkryłam marchewkowe ciasto przepadłam! Dzisiaj ma dla Ciebie przepis na przystawkę a może nawet i danie główne z marchewką w roli głównej, w dodatku po tajsku!
Składniki:
Co nowego na YouTube
1 kg surowej marchewki
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
SOS:
sok z 1 cytryny
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki pasty tahini
2 łyżki wody
sól, pieprz
Dodatki: pistacje
Przygotowanie:
Marchew umyj i obierz ze skórki, następnie ułóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Wymieszaj oliwę, syrop, sól i pieprz i posmaruj każdą marchewkę. Włóż do rozgrzanego na 180°C piekarnika, piecz przez 20-30 min. W międzyczasie przygotuj sos: czosnek wyciśnij lub pokrój, przełóż do miseczki i dodaj pozostałe składniki sosu. Upieczone marchewki przełóż na talerz i polej sosem oraz posyp pistacjami. GOTOWE! Smacznego!
Więcej przepisów, porad i smaku znajdziesz na: jedzeniowo.pl