Uwielbiam marchewki w każdej formie. TO niesamowite warzywo (albo owoc według UE), które smakuje zarówno na słodko jak i słono. Kiedy odkryłam marchewkowe ciasto przepadłam! Dzisiaj ma dla Ciebie przepis na przystawkę a może nawet i danie główne z marchewką w roli głównej, w dodatku po tajsku!
Składniki:
1 kg surowej marchewki
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
SOS:
sok z 1 cytryny
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki pasty tahini
2 łyżki wody
sól, pieprz
Dodatki: pistacje
Przygotowanie:
Marchew umyj i obierz ze skórki, następnie ułóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Wymieszaj oliwę, syrop, sól i pieprz i posmaruj każdą marchewkę. Włóż do rozgrzanego na 180°C piekarnika, piecz przez 20-30 min. W międzyczasie przygotuj sos: czosnek wyciśnij lub pokrój, przełóż do miseczki i dodaj pozostałe składniki sosu. Upieczone marchewki przełóż na talerz i polej sosem oraz posyp pistacjami. GOTOWE! Smacznego!
Jestem Patrycja, piszę bo lubię. Ten blog powstał w 2012 roku. Od zawsze miałam pragnienie dzielenia się wiedzą, pomocą, przeżyciami, tym co piękne. Kilka rzeczy w życiu mi wyszło, więc może moje relacje, porady, przemyślenia dadzą komuś motywację, by odkryć lub docenić coś w codziennym życiu. Ten blog to swego rodzaju pamiętnik. Lubię tu wracać, mam nadzieję, że Ty też będziesz.
Marzyłam by być na swoim i pracować zdalnie – zrobiłam to! Na co dzień prowadzę swoją firmę ambitnamarka.pl, pielę ogródek, głaszczę moje zwierzaki (i czasem męża!) oraz opalam się na słoneczku w różnych strefach klimatycznych.
Poczytaj moje bezpłatne przewodniki: Zanzibar/Malta/Teneryfa/Tajlandia/Turcja
Dziękuję, że tu jesteś.