Marchewka w sosie tahini z pistacjami i solą

Uwielbiam marchewki w każdej formie. TO niesamowite warzywo (albo owoc według UE), które smakuje zarówno na słodko jak i słono. Kiedy odkryłam marchewkowe ciasto przepadłam! Dzisiaj ma dla Ciebie przepis na przystawkę a może nawet i danie główne z marchewką w roli głównej, w dodatku po tajsku!

Składniki:



 

1 kg surowej marchewki

1 łyżka syropu z agawy lub klonowego

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

SOS:

sok z 1 cytryny

1 łyżka syropu z agawy lub klonowego

1 łyżka sosu sojowego

1 ząbek czosnku

2 łyżki pasty tahini

2 łyżki wody

sól, pieprz

Dodatki: pistacje

Przygotowanie: 

Marchew umyj i obierz ze skórki, następnie ułóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Wymieszaj oliwę, syrop, sól i pieprz i posmaruj każdą marchewkę. Włóż do rozgrzanego na 180°C piekarnika, piecz przez 20-30 min. W międzyczasie przygotuj sos: czosnek wyciśnij lub pokrój, przełóż do miseczki i dodaj pozostałe składniki sosu. Upieczone marchewki przełóż na talerz i polej sosem oraz posyp pistacjami. GOTOWE! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *