Czekolada to nie tylko pyszny deser, ale również długoletnia symbolika i ważny składnik rytuałów w wielu kulturach na całym świecie. Jednak to, co dzisiaj kojarzymy z komercyjnymi batonikami i gorzką czekoladą, ma głęboko zakorzenione korzenie w dawnych tradycjach ceremonialnych. Ceremonialne kakao to nie tylko napój, to też okazja do refleksji, medytacji i łączenia się z duchowością oraz naturą.
Ceremonialne kakao, które w ostatnich miesiącach zyskało popularność za sprawą influencerek oraz duchowych spotkań to celebracja wdzięczności i miłości. Jak zrobić tą magiczną miksturę?
Jak zrobić ceremonialne kakao?
Składniki na 200 ml szklankę:
- 40g kakao
- szczypta wanilii
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka miodu
- szczypta kardamonu i goździków
- 200 ml wody mineralnej lub mleka roślinnego
Przygotowanie:
Kakao kroimy jeśli mamy w bloku lub sypiemy do naczynia, w którym będziemy je gotować. Dodajemy 200 ml wody lub mleka i podgrzewamy, ciągle mieszając. Kiedy ma już 60-70 stopni, dodajemy cynamon, chili, miód, wanilię i inne przyprawy i gotujemy. GOTOWE!
p.s Kakao możemy zmiksować z 1/2 banana czy dodać owoce jak borówki, maliny, do uzyskania kremowej konsystencji
Podróżnik. Uwielbiam zwiedzać nowe kraje i smakować lokalnego jedzenia. Najbardziej kocham egzotykę i orientalne klimaty. Tworzę treści wideo i również piszę bloga na PatrycjaStory.