Jak zrobić ceremonialne kakao?

hot chocolate, cocoa, cookie

Czekolada to nie tylko pyszny deser, ale również długoletnia symbolika i ważny składnik rytuałów w wielu kulturach na całym świecie. Jednak to, co dzisiaj kojarzymy z komercyjnymi batonikami i gorzką czekoladą, ma głęboko zakorzenione korzenie w dawnych tradycjach ceremonialnych. Ceremonialne kakao to nie tylko napój, to też okazja do refleksji, medytacji i łączenia się z duchowością oraz naturą.

Ceremonialne kakao, które w ostatnich miesiącach zyskało popularność za sprawą influencerek oraz duchowych spotkań to celebracja wdzięczności i miłości. Jak zrobić tą magiczną miksturę?



 

Jak zrobić ceremonialne kakao?

Składniki na 200 ml szklankę:

  • 40g kakao
  • szczypta wanilii
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta kardamonu i goździków
  • 200 ml wody mineralnej lub mleka roślinnego

Przygotowanie:

Kakao kroimy jeśli mamy w bloku lub sypiemy do naczynia, w którym będziemy je gotować. Dodajemy 200 ml wody lub mleka i podgrzewamy, ciągle mieszając. Kiedy ma już 60-70 stopni, dodajemy cynamon, chili,  miód, wanilię i inne przyprawy i gotujemy. GOTOWE!

p.s Kakao możemy zmiksować z 1/2 banana czy dodać owoce jak borówki, maliny, do uzyskania kremowej konsystencji

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *