Kiedy po raz pierwszy spróbowałam tych małych kotlecików o nazwie falafel, żałowałam, że dopiero tak późno odkryłam ten smak! Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na falafele z mąki ryżowej.
Składniki:
garść rukoli i/lub szpinaku i/lub jarmużu
słoik/ 500 gram cieciorki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka kminku mielonego
1/2 łyżeczka papryczki chili
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 łyżki mąki ryżowej
1/2 cebuli
1 łyżka masła klarowanego lub innego oleju do smażenia
Przygotowanie:
Cieciorkę osuszamy z wody i wrzucamy do miski z rukolą, szpinakiem i/lub jarmużem. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Dodajmy sól, czosnek, sok z limonki, pokrojoną cebulę oraz ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i łączymy wszystkie składniki. Ostatnim krokiem jest ulepienie kulek lub jeśli wolisz małych, płaskich kotlecików. Smażymy na maśle klarowanym lub innym oleju albo pieczemy chwilę w piekarniku. Podajemy według uznania jako kotleciki z ryżem i sosem albo we wrapie z warzywami.
Jestem Patrycja, piszę bo lubię. Ten blog powstał w 2012 roku. Od zawsze miałam pragnienie dzielenia się wiedzą, pomocą, przeżyciami, tym co piękne. Kilka rzeczy w życiu mi wyszło, więc może moje relacje, porady, przemyślenia dadzą komuś motywację, by odkryć lub docenić coś w codziennym życiu. Ten blog to swego rodzaju pamiętnik. Lubię tu wracać, mam nadzieję, że Ty też będziesz.
Marzyłam by być na swoim i pracować zdalnie – zrobiłam to! Na co dzień prowadzę swoją firmę ambitnamarka.pl, pielę ogródek, głaszczę moje zwierzaki (i czasem męża!) oraz opalam się na słoneczku w różnych strefach klimatycznych.
Poczytaj moje bezpłatne przewodniki: Zanzibar/Malta/Teneryfa/Tajlandia/Turcja
Dziękuję, że tu jesteś.