Falafele z mąki ryżowej i zielonych warzyw

Kiedy po raz pierwszy spróbowałam tych małych kotlecików o nazwie falafel, żałowałam, że dopiero tak późno odkryłam ten smak! Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na falafele z mąki ryżowej.

Składniki:



 

garść rukoli  i/lub szpinaku i/lub jarmużu

słoik/ 500 gram cieciorki

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżeczka kminku mielonego

1/2 łyżeczka papryczki chili

1 łyżeczka papryki wędzonej

2 łyżki mąki ryżowej

1/2 cebuli

1 łyżka masła klarowanego lub innego oleju do smażenia

Przygotowanie:

Cieciorkę osuszamy z wody i wrzucamy do miski z rukolą, szpinakiem i/lub jarmużem. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Dodajmy sól, czosnek, sok z limonki, pokrojoną cebulę oraz ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i łączymy wszystkie składniki. Ostatnim krokiem jest ulepienie kulek lub jeśli wolisz małych, płaskich kotlecików. Smażymy na maśle klarowanym lub innym oleju albo pieczemy chwilę w piekarniku. Podajemy według uznania jako kotleciki z ryżem i sosem albo we wrapie z warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *