Kiedy po raz pierwszy spróbowałam tych małych kotlecików o nazwie falafel, żałowałam, że dopiero tak późno odkryłam ten smak! Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na falafele z mąki ryżowej.
Składniki:
Co nowego na YouTube
garść rukoli i/lub szpinaku i/lub jarmużu
słoik/ 500 gram cieciorki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka kminku mielonego
1/2 łyżeczka papryczki chili
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 łyżki mąki ryżowej
1/2 cebuli
1 łyżka masła klarowanego lub innego oleju do smażenia
Przygotowanie:
Cieciorkę osuszamy z wody i wrzucamy do miski z rukolą, szpinakiem i/lub jarmużem. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Dodajmy sól, czosnek, sok z limonki, pokrojoną cebulę oraz ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i łączymy wszystkie składniki. Ostatnim krokiem jest ulepienie kulek lub jeśli wolisz małych, płaskich kotlecików. Smażymy na maśle klarowanym lub innym oleju albo pieczemy chwilę w piekarniku. Podajemy według uznania jako kotleciki z ryżem i sosem albo we wrapie z warzywami.
Więcej przepisów, porad i smaku znajdziesz na: jedzeniowo.pl