Enjoy European Quality Food konferencja o smaku Włoch!

Miałam wielką przyjemność spędzić wtorkowe przedpołudnie na degustacji włoskich produktów w ramach projektu Enjoy European Quality Food.

Na konferencję zabrałam moją przyjaciółkę Magdę, która od kilku lat prowadzi w naszym mieście restaurację LaPasta i zna się na włoskich smakach. Okazało się, że wiele z tych produktów i marek wykorzystuje w swojej włoskiej restauracji. Z wielką ciekawością słuchałyśmy o pochodzeniu oraz uprawianiu oliwy, wina, serów a z jeszcze większą przyjemnością smakowałyśmy tych wszystkich pyszności!

Wybierając dobrej jakości produkty np. oliwę, warto zwrócić uwagę na kategorię, skalę smaku, pochodzenie, datę ważności. Ta która ma oznaczenie DOP czy IGP mówi nam o konkretnej certyfikacji i miejscu pochodzenia. Mamy wtedy gwarancję nie tylko wspomnianej jakości, ale i smaku, oraz zachowania wieloletniej tradycji, czy uszanowaniu godności człowieka i jego warunków pracy. Warto zwracać również uwagę na certyfikację oraz ich oznaczenie.

Najbardziej smakowały mi sery i słodkie wino Asti, moja restauratorka za to zdecydowała, że smak wina Prosecco Superiore DOCG oraz dań mięsnych, przypadł jej bardziej do gustu.

Dziękuję za zaproszenie, wprowadzenie w klimat włoch, nową dawkę wiedzy praktycznej a Wam polecam zapamiętać loga tych marek i podczas zakupów czy wyboru restauracji kierować się jakością.

#EEQF #EnjoyEuropeanQualityFood #twistyourmood #enjoyitsfromeurope

*wpis powstał przy współpracy z Enjoy European Quality Food.