Desery z marchewki, fit bez glutenu

W dzisiejszym wpisie specjalnie z okazji zaproszenie do Pytania na Śniadanie przygotowałam dla Was przepisy, które przedstawiłam w programie.

Przygotowałam 3 desery, nie o wszystkim zdążyłam opowiedzieć podczas programu.  Odcinek: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/64390335/torty-ciasta-i-muffiny-z-marchewki



 

 

(1/3) Deser z marchewką, jabłkiem i nasionami chia

Składniki:

600 ml jogurtu greckiego

2 szt. większych marchewek

1 banan

1 jabłko

2 łyżki miodu

1 łyżka kakao

1 łyżka nasion chia

sok z 1/2 cytryny

listek mięty

3 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej

 

Przygotowanie:

Jabłka obierz i pokrój na plasterki, włóż do miseczki z sokiem z cytryną. Następnie obierz marchewki, pokrój na kawałki oraz zmiksuj blenderem na gładką masę. Rozgrzej patelnię, dodaj marchewkę oraz miód i smaż przez 3 minuty, aż puści soki.

Banana zmiksuj z jabłkiem i sokiem z cytryny oraz dodaj nasiona chia.

200 ml jogurtu greckiego wymieszaj z kakao.

Do szklanych pojemników np. szklanek nałóż warstwy przygotowanych składników: masę z jogurtu i kakao, mus z jabłek, mus z marchewki oraz sam jogurt. Na koniec możesz udekorować miętą i skruszoną czekoladą.

 

(2/3) Indyjski deser z marchewki

Składniki:

2-3 duże marchewki

450 ml mleka

3 łyżki masła klarowanego ghee lub zwykłego masła klarowanego

3 ziarenka kardamonu zielonego lub 3 łyżeczki przyprawy

4 łyżki cukru trzcinowego, zwykłego lub innego słodzika

50 g orzechów z nerkowca

20 g rodzynek

Opcjonalnie: lody waniliowe

 

Przygotowanie:

Marchewkę obierz i zetrzyj, następnie dodaj mleko i gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu. Marchewka powinna wchłonąć mleko i być miękka. Kolejno dodaj masło klarowane oraz obrany kardamon i duś kolejne 10 min. Teraz dodaj cukier według uznania i potrzeb smakowych i chwilę mieszaj. Przełóż do pojemników na małe porcje.

Orzechy oraz rodzynki możesz pokroić i lekko podprażyć na patelni.

Deser możesz podawać sam na ciepło lub zimno, a także z lodami waniliowymi czy szarlotką.

 

(3/3) Owsiane ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

3 łyżki jogurtu naturalnego

2 marchewki

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych

3 łyżki miodu

1 łyżka oleju kokosowego lub masła

0,5 łyżeczki cynamonu, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia

garść orzechów włoskich

Polewa:

125 g serka kremowego

1 łyżka miodu

2 łyżeczki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki poza orzechami wymieszaj i zmiksuj w blenderze, następni wylej połączone składniki na formę do pieczenia wyłożoną papierem, posyp wierzch ciasta orzechami włoskimi i wgięć je lekko w powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 – 25 minut w 180 stopniach.

Połącz ze sobą składniki polewy i wysmaruj wierzch ciasta. Możesz udekorować je dodatkowymi orzechami, rodzynkami lub żurawiną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *