W dzisiejszym wpisie specjalnie z okazji zaproszenie do Pytania na Śniadanie przygotowałam dla Was przepisy, które przedstawiłam w programie.
Przygotowałam 3 desery, nie o wszystkim zdążyłam opowiedzieć podczas programu. Odcinek: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/64390335/torty-ciasta-i-muffiny-z-marchewki
(1/3) Deser z marchewką, jabłkiem i nasionami chia
Składniki:
600 ml jogurtu greckiego
2 szt. większych marchewek
1 banan
1 jabłko
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao
1 łyżka nasion chia
sok z 1/2 cytryny
listek mięty
3 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej
Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój na plasterki, włóż do miseczki z sokiem z cytryną. Następnie obierz marchewki, pokrój na kawałki oraz zmiksuj blenderem na gładką masę. Rozgrzej patelnię, dodaj marchewkę oraz miód i smaż przez 3 minuty, aż puści soki.
Banana zmiksuj z jabłkiem i sokiem z cytryny oraz dodaj nasiona chia.
200 ml jogurtu greckiego wymieszaj z kakao.
Do szklanych pojemników np. szklanek nałóż warstwy przygotowanych składników: masę z jogurtu i kakao, mus z jabłek, mus z marchewki oraz sam jogurt. Na koniec możesz udekorować miętą i skruszoną czekoladą.
(2/3) Indyjski deser z marchewki
Składniki:
2-3 duże marchewki
450 ml mleka
3 łyżki masła klarowanego ghee lub zwykłego masła klarowanego
3 ziarenka kardamonu zielonego lub 3 łyżeczki przyprawy
4 łyżki cukru trzcinowego, zwykłego lub innego słodzika
50 g orzechów z nerkowca
20 g rodzynek
Opcjonalnie: lody waniliowe
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i zetrzyj, następnie dodaj mleko i gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu. Marchewka powinna wchłonąć mleko i być miękka. Kolejno dodaj masło klarowane oraz obrany kardamon i duś kolejne 10 min. Teraz dodaj cukier według uznania i potrzeb smakowych i chwilę mieszaj. Przełóż do pojemników na małe porcje.
Orzechy oraz rodzynki możesz pokroić i lekko podprażyć na patelni.
Deser możesz podawać sam na ciepło lub zimno, a także z lodami waniliowymi czy szarlotką.
(3/3) Owsiane ciasto marchewkowe
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 marchewki
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego lub masła
0,5 łyżeczki cynamonu, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich
Polewa:
125 g serka kremowego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki poza orzechami wymieszaj i zmiksuj w blenderze, następni wylej połączone składniki na formę do pieczenia wyłożoną papierem, posyp wierzch ciasta orzechami włoskimi i wgięć je lekko w powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 – 25 minut w 180 stopniach.
Połącz ze sobą składniki polewy i wysmaruj wierzch ciasta. Możesz udekorować je dodatkowymi orzechami, rodzynkami lub żurawiną.
Jestem Patrycja, piszę bo lubię. Ten blog powstał w 2012 roku. Od zawsze miałam pragnienie dzielenia się wiedzą, pomocą, przeżyciami, tym co piękne. Kilka rzeczy w życiu mi wyszło, więc może moje relacje, porady, przemyślenia dadzą komuś motywację, by odkryć lub docenić coś w codziennym życiu. Ten blog to swego rodzaju pamiętnik. Lubię tu wracać, mam nadzieję, że Ty też będziesz.
Marzyłam by być na swoim i pracować zdalnie – zrobiłam to! Na co dzień prowadzę swoją firmę ambitnamarka.pl, pielę ogródek, głaszczę moje zwierzaki (i czasem męża!) oraz opalam się na słoneczku w różnych strefach klimatycznych.
Poczytaj moje bezpłatne przewodniki: Zanzibar/Malta/Teneryfa/Tajlandia/Turcja
Dziękuję, że tu jesteś.