Coraz częściej wykluczam z diety gluten, ze względu na moją chorobę (borelioza), a także fakt, że pszenica mocno obciąża żołądek i tuczy. Szukam ciekawych opcji na dania bezglutenowe. Dzisiaj dzielę się moim sprawdzonym przepisem na bezglutenowe naleśniki, które pokochasz!
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
1 i 1/4 szklanki mąki ryżowej
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżka roztopionego masła ghee
1 łyżeczka masła ghee do smażenia
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki peoszku do pieczenia
Dodatki: polecam syrop kokosowy lub z agawy do polania, owoce lub dżem albo suszone orzechy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto poza masłem wymieszaj. Rozgrzej patelnie i wylej cienką warstwę ciasta. Smaż naleśniki z obu stron, aż delikatnie się zarumienią. Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Jestem Patrycja, piszę bo lubię. Ten blog powstał w 2012 roku. Od zawsze miałam pragnienie dzielenia się wiedzą, pomocą, przeżyciami, tym co piękne. Kilka rzeczy w życiu mi wyszło, więc może moje relacje, porady, przemyślenia dadzą komuś motywację, by odkryć lub docenić coś w codziennym życiu. Ten blog to swego rodzaju pamiętnik. Lubię tu wracać, mam nadzieję, że Ty też będziesz.
Marzyłam by być na swoim i pracować zdalnie – zrobiłam to! Na co dzień prowadzę swoją firmę ambitnamarka.pl, pielę ogródek, głaszczę moje zwierzaki (i czasem męża!) oraz opalam się na słoneczku w różnych strefach klimatycznych.
Poczytaj moje bezpłatne przewodniki: Zanzibar/Malta/Teneryfa/Tajlandia/Turcja
Dziękuję, że tu jesteś.