4 przepisy na domowy ketchup. Dlaczego warto go robić?

Ketchup to sos, który przez lata zdobył serca i podniebienia wielu osób na całym świecie. W większości gospodarstw domowych jest niemal tak samo niezbędny jak sól czy pieprz. W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów ketchupów, różniących się smakiem, gęstością czy zawartością dodatków. Ale czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, by zrobić ketchup w domu?

Domowy ketchup, dlaczego warto go robić?

Oto kilka powodów, dla których warto się za to zabrać!



 

 1. Czysty skład ketchupu

Przemysłowe ketchupy, choć smaczne, często zawierają konserwanty, sztuczne barwniki oraz nadmiar cukru i soli. Dlatego robiąc ketchup w domu, mamy pełną kontrolę nad tym, co do niego trafia. Możemy być pewni, że jest on wolny od niepotrzebnych dodatków i pełen zdrowych składników.

2. Ulubiony smak ketchupu

Każdy z nas ma inny gust. Dlaczego więc mielibyśmy zadowalać się uniwersalnym smakiem ketchupu z marketu? Robiąc go samemu, możemy dostosować sos do własnych upodobań – dodając więcej ostrości, czosnku, lub innych dodatkowo jak śliwka, dynia, pomarańcza, czy też redukując ilość cukru.

 3. Ile kosztuje domowy ketchup

Zrobienie ketchupu w domu może być nie tylko zdrowsze, ale również tańsze – szczególnie jeśli zdecydujemy się na zakup większej ilości sezonowych pomidorów. W dłuższej perspektywie możemy zaoszczędzić sporo pieniędzy, a także zredukować ilość odpadów plastikowych, ponieważ robiąc go w domu, robimy w słoikach. Koszt zrobienia 1 słoika 250 ml domowego ketchupu to w zależności od rodzaju składników, między 2 a 5 zł, sklepowy kosztuje zazwyczaj trochę więcej.

Sama satysfakcja z przygotowania czegoś od podstaw jest bezcenna. Kiedy podasz rodzinie czy przyjaciołom potrawy z dodatkiem własnoręcznie przygotowanego ketchupu, z pewnością poczujesz dumę z siebie. To również świetny sposób na spędzenie kreatywnego czasu w kuchni.

5. Doskonała jakość ketchupu

Wykorzystując świeże, dobrej jakości składniki, Twój ketchup będzie miał znacznie głębszy i bardziej złożony smak niż wiele ketchupów dostępnych w sklepach.

Robienie domowego ketchupu to nie tylko moda czy chwilowy kaprys. To inwestycja w zdrowie, smak i jakość. Zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu i przygotować sos, który będzie smakować nieporównywalnie lepiej niż ten sklepowy, a do tego będzie zdrowszy i bardziej ekonomiczny. Czekają na Ciebie nieograniczone możliwości eksperymentów smakowych!

Kilka dni temu miałam przyjemność opowiadać o domowych ketchupach w Pytaniu na Śniadanie, oto odcinek a poniżej przepisy: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/72042822/domowe-ketchupy-z-czego-mozna-je-zrobic

Kilka pytań o domowy ketchup

Jak długo przygotowuje się domowy ketchup?

W poniższych przepisach możesz zauważyć, że czas przygotowania to między 30 a 60 minut. W większości są to „jednogarnkowe” przepisy, więc przygotowanie jest proste i szybkie! Możesz je nastawić, co jakiś czas mieszać i wykonywać między czasie inne czynności w kuchni.

Jak utrwalić ketchup na zimę?

Aby ketchup przezimował z nami 6, a nawet 12 miesięcy, należy go zapasteryzować. Pod przepisami masz dokładną instrukcję.

Z czego można robić domowy ketchup?

Głównym składnikiem są pomidory, to typowy przepis tradycyjny, ale poniżej przygotowałam dla Ciebie kilka innych propozycji. Ketchup można zrobić z dodatkiem cukinii, dynii, papryki, a nawet śliwek!

 

4 proste przepisy na domowy ketchup!

  1. Ketchup domowy tradycyjny

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 1 duża cebula 2
  • ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 6 łyżeczek octu jabłkowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki oliwy
  • sól i pieprz

Pomidory parzymy we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić. Usuwamy twarde szypułki z pomidorów oraz gniazda nasienne. Pozostały miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka z oliwą dodajemy obraną i pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę chili. Po chwili dodajemy musztardę, ocet, cukier i oliwę, doprawić solą, pieprzem. Wszystko razem gotujemy przez 10 minut bez przykrycia, następnie miksujemy na puree i gotujemy kolejne 40 minut. Ketchup będzie gotowy gdy jest odpowiednio gęsty. Można od razu spożywać lub po ostudzeniu trzymać w lodówce.

Pasteryzowanie ketchupu: słoiki wypełnione ketchupem wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni C piekarnika i podgrzewamy przez około 20 minut. Można też gotować słoiki w wodzie, w dużym garnku. Woda nie może dosięgać wieczka.

 

  1. Ketchup z cukinią (nasz ulubiony!)

Składniki:

  • 3kg cukinii (może być żółta, zielona lub mix)
  • 1 kg cebuli
  • 1kg papryki
  • 3 łyżki soli

 

Składniki zalewa:

  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl. cukru
  • 800 g koncentratu pomidorowego (ja dodaje swojego)
  • 2 łyżki bazylii, oregano, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej

Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą.

Warzywa: paprykę i cukinię po umyciu kroimy na kawałki – paski lub kostki usuwając nasiona.

Cebulę po obraniu kroimy na plastry. Połączyć ze sobą pokrojoną paprykę, cukinię i cebulę, posypać solą, wymieszać i odstawić na około 2h. Po tym czasie wrzucamy warzywa do garnka i gotujemy przez około 30-40 min. Aż będą miękkie. Warzywa miksujemy na gładką masę im bardziej je zmiksujemy tym ketchup będzie bardziej lejący i rzadki jeśli chcemy aby warzywa były widoczne a masa mniej lejąca miksujemy tylko trochę. Następnie dodajemy zalewę i mieszamy gotując ok. 30 min.

Po zakończeniu przekładamy ketchup do słoików, ja używam do tego szerszego lejka. Odwracam do góry dnem na 1 dzień, po tym czasie wynoszę do piwniczki. Ketchup najlepszy jest po kilku dniach.

Na co dzień jemy go z frytkami czy innymi warzywami, tostami czy jako dodatek do makaronu.

 

  1. Balijski ketchup sambal

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ostre papryczki chilli
  • 1 papryka
  • Sól
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 cebule

Cebulę i czosnek kroimy na małe kostki., paprykę chilli, zwykła oraz pomidora kroimy na większe kawałki.

Cebule i czosnek podsmażamy na oleju, aż się zarumieni. Kolejno dodajemy na patelnię papryki i pomidora, smążymy 2-3 minuty. Kiedy mieszanka już ostygnie, wrzucamy wszystko do blendowania, aż otrzymamy gładką konsystencję. Wyciągamy z blendera, dodajemy sos rybny i mieszamy, a następnie dodajemy odrobinę soli do smaku.

 

  1. Sycylijski ketchup z pomarańczą

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek octu jabłkowego
  • przyprawy: 3 łyżki cukru; 1 łyżeczka soli; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i ostrej papryki

Myjemy i sparzamy pomidory, kroimy w ćwiartki, usuwamy skórkę oaz szypułki. Dodajemy je do większego garnka z rozgrzaną oliwą, gotujemy ok 30-40 min do uzyskania gęstego miąższu. Po tym czasie dodajemy startą marchewkę, obraną i pokrojoną pomarańczę, cebulę i czosnek. Dalej gotujemy przez ok. 30 min na niższej temperaturze. Po tym czasie dodajemy powoli przyprawy oraz ocet jabłkowy. Wymieszaj i skosztuj i w zależności od upodobań dodaj przypraw.

W razie potrzeby zmiksuj w blenderze. Gotowe – możesz przekładać do słoików i pasteryzować w piekarniku lub w wodzie.

Daj znać czy przygotowałaś, któryś z nich?

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *